BRAND

Imena dostojna drevne povijesti

Cornaro Hotel nalazi se u samom centru Splita, gradu okarakteriziranom burnom i bogatom prošlošću koja i danas ostavlja svoje tragove u svakodnevnici grada. U povijesnoj jezgri koja je naseljena već više od 1700 godina isprepleću se otkucaji prošlosti, originalnost današnjice i topli mediteranski temperament građana.

BASTION CORNARO

Granice pješačke zone povijesne jezgre Splita definiraju barokni bastioni u obliku zvijezde, čiju ju izgradnju u ožujku 1660. godine započeo mletački guverner Dalmacije, Andrea Cornaro, kako bi obranio grad od prodiranja Turaka. Centralni bastion fortifikacijske utvrde nazvan je upravo po njemu i danas predstavlja najočuvaniji ostatak baroknih gradskih bedema.

Cornaro Hotel ponosno nosi ime centralnog bastiona, a njegov logo ocrtava oblik ovog nijemog svjedoka splitske hrabrosti koji se nalazi na samo nekoliko koraka od hotela.

BASTION PRIULI

U neposrednoj blizini Cornaro Hotela nalazi se bastion Priuli, zaboravljeno blago baroknog Splita. Sagrađen 1667. godine na močvarnom području kojim su nekada tekli potoci, bastion Priuli ime je dobio po generalu Antoniju Priuliju. Kao jedan od posljednjih sagrađenih baroknih bastiona u Splitu, služio je kao obrana od najezde Turaka na sjeverozapadnom dijelu gradskog centra. Nakon prestanka opasnosti od Turaka, bastion gubi obrambenu važnost i prelazi u privatno vlasništvo. Carska odluka kojom je Split proglašen slobodnim gradom 1845. godine značila je početak devastiranja ovog značajnog spomenika kulture.

Konferencijska sala Cornaro Hotela nazvana je upravo prema ovom Bastionu.

BASTION CONTARINI

Kratka šetnja od Cornaro Hotela dovodi do trećeg bastiona u sklopu fortifikacijskog obruča u obliku petokrake zvijezde, nazvanog prema venecijanskom duždu Carlu Contariniju. Poput ostalih bastiona, Contarini je pod zaštitom UNESCO-a i konzervatora zbog svog sentimentalnog, kulturnog, povijesnog i turističkog značaja za povijesnu jezgru grada Splita.

Konferencijska dvorana Cornaro Hotela orijentirana je prema bastionu Contarini, po kojem je i dobila ime.

NATKO NODILO

Podrijetlom iz stare ribarske obitelji s otoka Mljeta, Natko Nodilo poznati je hrvatski političar, povjesničar i publicist, rođen 1834. godine. Zainteresiran za buđenje nacionalne svijesti, povezao se s ostalim splitskim intelektualcima narodnjačkih uvjerenja tvoreći tako jezgru budućeg narodnog pokreta u Splitu koji se proširio na čitavu Dalmaciju. Zalagao se za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom, poštivanje manjina i ravnopravnost jezika. Preminuo je 1912. u hrvatskoj metropoli.

Restoran Nodilo u Cornaro Hotelu ime je dobio prema ovoj istaknutoj ličnosti narodnog preporoda u Dalmaciji.

KRALJ TOMISLAV

Kao prvi okrunjeni hrvatski kralj, Tomislav je slavan po izrazitim umijećima ratovanja, stvaranju Kraljevine Hrvatske i savezu s Bizantom. Zbog snažne države i vojske, kao i velikog rasta osobne moći i ugleda, Tomislav je napravio značajne stvari za hrvatski narod u 10. stoljeću, uključujući državni i narodni opstanak Hrvata, razvoj trgovine i gospodarstva te pripajanje dalmatinskih otoka.

Restoran Kralj Tomislav u Cornaro Hotelu nosi ime jednog od najslavnijih velikana hrvatske povijesti, prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Cornaro Hotel nalazi se u samom centru Splita, gradu okarakteriziranom burnom i bogatom prošlošću koja i danas ostavlja svoje tragove u svakodnevnici grada.

BRAND